mereka yang sudi

Thursday, July 2

Jalan2 Cari Makan Di Rumah Arab(Said)(sumber gambar masjid Al-Azhar ni:US.Zulfaisol-201)

Setelah habis sahaja imtihan baru-baru ini,pada hari yang sama kaki ini telah melangkah ke sebuah rumah yang terletak di'sakiet mekky' yang jaraknya satu jam perjalanan.Tujuan ke sana adalah untuk memenuhi pelawaan sahabat karibku dari bangsa arab mesir untuk menziarahi keluarganya yang dah tak sabar2 menunggu kedatanganku ke sana.


Madah bagi imtihan terakhir bagi tahun 3 kuliah syariah ialah Qadaya,ye...seperti semua sedia maklum,madah ini yang akan menahan kesemua pelajar dari keluar awal..hehehe...Jadi saya pun keluar lambat gak,tapi kawan saya tu tetap menunggu disebabkan keinginannya yang membuak2 untuk mengajak aku datang ke rumahnya...

Kami tiba di rumahnya pada waktu asar,jadi kami g tunaikan solat dulu...selepas solat saya dihidangkan dengan secawan air limau nipis...peerrggghhh...sedap giler...

Tidak lama kemudian ibunya memanggil kami ke tingkat atas untuk menikmati hidangan

Dengan berbekalkan perasaan lapo yang terhingga,saya pun berjalan dengan semangatnya untuk merasa juadah yang disediakan oleh bangsa arab...Sampai2 je,mak die terus hulur air basuh tangan,ha,ape lagi,cepatla saya duduk,sekali tengok makanan die..huhuhu...mak die siap cakap lagi-makanan ni semuanya untuk kamu-(setelah di terjemah ke dalam bahasa melayu)...ha..tengokla,saya pun terfikir,leh ke abis??
Ha..setelah habis melantak(xabis pun)maka badan ini terasa mahu berehat jadi kami pun melepetla kat bilik Si Said ni...lepak punye lepak nak dekat isya'..Jadi saya pun meminta diri untuk pulang ke rumah..Ha ni la pengalaman g ziarah umah kawan(arab).Jadi kepada sahabat2 yang lain,rajin2 la bercampur ngan sahabat2 dari negara yang lain...


(gambar sekadar hiasan)

Roslizan Bin Mohd Yusof
bilik 202
Rumah Wilayah Hayyu sabie
0015....ngantuk....

Coret2 hari Keluarga 2009

السلام عليكم,
Kehadapan semua pembaca diharapkan sihat dan bersemangat untuk meneruskan hidup sebagai khalifah ALLAH dimuka bumi ini,ya..memang tidak dapat dinafikan kita diciptakan dimuka bumi ini dalah untuk meneruskan perjuangan2 orang-orang terdahulu dalam usaha mengekalkan,mempertingkatkan dan mengembang kalimah tauhid kepada semua manusia.
Tujuan penulisan pada hari ini adalah untuk perkongsian sekitar hari keluarga negeri sembilan mesir yang di adakan baru-baru ini.

Secara Umumnya dapatlah dikatakan dan diperakui bahawa saf-saf kepimpinan program kali ini berjaya.Hal ini terbukti dengan kehadiran peserta dan respon dari setiap pihak.

sedikit tentang Hari Keluarga yang dijalankan pada 22-25 jun.

Program dimulakan dengan majlis perasmian,dan dirasmikan oleh pegawai khas kebajikan N9.

Pada hari selasa bersamaan 23 jun,Kesemua peserta di hidangkan dengan acara dan slot2 ilmiah yang amat menarik hati kerana ianya dijalankan secara kreatif oleh pihak penganjur,seperti contoh 'ilmiah cafe'dalam program ini peserta berkongsi maklumat dan ilmu dengan juru acara secara santai,memang menarik minat dan menmbah thaqafah peserta.

Acara lain seperti slot 'Safari hunter' 'Debat' memeng menunjukkan peserta mempunyai ilmu dan thaqafah yang terpendam.

Pada hari berikutnya,acara indoor yang tidak kurang meriahnya,acara2 seperti Teh Tarik memang menarik perhatian semua,tidak ketinggalan acara 'Iq Genius'dan 'Who Wants to Be A Daie'memang mengerah dan memerah iq para peserta.Ini kerana dalam slot ini peserta2 diajukan soalan2 berbentuk ilmiah,kontemporari dan ilmu sampingan.
Pada malamnya pula,acara 'Dakwah Kreatif'yang mana kumpulan2 peserta dikehendaki membuat sesuatu berkisar tentang dakwah secara kreatif.Pada malam tersebut terbukti peserta2 hari keluarga ini mempunyai bakat dalam bidang lakonan dan kewartawanan.

Pada hari berikutnya yakni hari terakhir,acara outdoor yang mana memerlukaqn persediaan mental dan fizikal dari setiap peserta.Acara2 seperti Futsal,Tarik tali dan macam2 lagi[http://roslizanfikrahmujahid.blogspot.com/2009/06/laporan-sukan-hari-keluarga-ns.html]memang menarik hati.
Pada malam tersebut juga diadakan majlis perasmian penutup,walaupun dalam keadaan letih,para peserta tetap juga menghadiri dan memeriahkan majlis.

Kesimpulan dari program ini,kita dalam kita mempersiapkan diri sebagai Jundullah dan daie ini,kita memerlukan persediaan dari segi mental dan fizikal.Hal ini kerana dalam memenuhi tuntutan sebagai khalifah ALLAH dimuka bumi ini kita tidak boleh lari dari tanggungjawab kita sebagai daie.
Dan diharapkan kepada semua termasuk diri yang lemah ini,sebagaimana kita memeriahkan da memenuhkan program hari keluarga ini,dapatlah kiranya kita meneruskan semangat tersebut untuk memenuhkan kelas2 pengajian yan melimpah2 di bumi Mesir ini..
Sekian

Roslizan Bin Mohd Yusof
Bilik 202,
Rumah Wilayah,
Hayyu Sabie,