Posts

Showing posts from November 30, 2012

Kita Yang Sibuk

Image
Assalamu'alaikum
Nampaknya kita tiada lagi alasan, melainkan wajib untuk menghafal Al-Qur'an. Kita tiada lagi alasan untuk mengundurkan diri daripada impian menjadi seorang Hafiz atau Hafizah. Lebih-lebih lagi kita tiada lagi alasan kerana bukan dari bidang agama,tidak faham bahasa Arab, tidak ada masa menghafal dan mengulang hafalan kerana kesibukan yang tak terganggungkan..kerana..
1) Darjat antara syuhada dan seorang syuhada' yang menghafal Al-Qur'an jelas berbeza di sisi Allah. Sehinggakan Rasulullah mendahulukan syuhada' yang huffaz akan dikebumikan dahulu
2) Imam Abu Hanifah, kata ayahdanya bahawa mendidik Imam Abu Hanifah itu adalah 40 tahun sebelum beliau dilahirkan..Kerana mahu sekali generasi kita adalah para Huffaz, maka terhadap kitalah yang perlu memulakan kerana dari rahim ini yang akan mengalirkan darah yang terbaik untuk kesejahteraan iman zuriat kita.
3) Bahawa kita adalah pembina generasi, mencetak kader dakwah dengan muwasoffat muslim yang sempu…

Kembali bernyawa

Image
Setelah menyepi sekian lamanya, kini semangat itu kembali membara, diserlahkan di alam maya, moga ianya dapat dimanfaatkan bersama, semoga semangat ini bukan untuk seketika.