Posts

Showing posts from April 24, 2010

Air yang tidak Membasahkan

Image
Pasti ada yang tidak percaya apabila disebutkan bahawa terdapat air yang tidak membasahkan. Cairan ini bernama Novec 1230, berfungsi untuk memadamkan kebakaran. Masih tidak percaya..googlekan sahaja Novec 1230. Banyak laman yang akan menerangkan kepada anda tentang cecair ini.
Ikatan kimia Novec 1230

Novec 1230 ini sama sekali tidak mengandungi kesan buruk kepada manusia. Sekiranya ada barang elektrik dan elektronik (PC, laptop, hp) di atas meja kita terbakar, curahkan saja cecair Novec ini ke atas meja dan pastinya ia tidak memburukkan lagi keadaan.

P/s Kalau minum air ni tak basah la tekak kita kan?

Satu Gesaan…

Hari demi hari berlalu seperti biasa di Mesir ini, sebagai seorang pelajar, kita meneruskan agenda kita sebagai pelajar…
Bangun pagi-pagi , mengabdikan diri kepada Ilahi…
Terus bersiap-siap untuk meneruskan perjuangan sebagai seorang yang bernama pelajar….
Hari demi hari berlalu , sudah beberapa tahun kita di sini , boleh dikatakan setiap masa telinga ini dihidangkan dengan masalah-masalah yang berlaku,antaranya masalah sosial pelajar-pelajar kita sendiri,tak kira pelajar jurusan agama mahupun perubatan…perlbagai cara dan jalan telah digunakan tetapi masih ramai yang tak ambil endah….
Macam-macam kisah disajikan..tapi…..
Sejak akhir-akhir ni,kita dihidangkan pula dengan salah laku terhadap akhwat-akhwat kita,pelbagai kes kita dengar…sungguh menakutkan,sadis,gerun,kesian dan macam-macam lagi…
Kesian sahabat-sahabat kita dikalangan akhwat,kaum mereka menjadi mangsa…
Tapi masih ada dikalangan akhwat kita samada dikalangan pelajar agama mahupun perubatan masih tidak mengambil endah tentang perka…

solehah nye~~

Image
“Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,” Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?

Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu …

Lelaki mati terjatuh apartmen

Image
GOMBAK – Gara-gara takut dicekup pihak berkuasa kerana dipercayai berkhalwat, seorang pelajar lelaki sebuah kolej komuniti nekad melarikan diri dengan keluar melalui tingkap di tingkat lima, Apartmen Jelutong di Selayang Heights di sini awal pagi semalam.

Bagaimanapun tindakan pemuda berusia 21 tahun itu mengundang padah apabila dia terjatuh dan meninggal dunia di tempat kejadian.


LONGKANG tempat mangsa terjatuh.

Difahamkan, kejadian pada pukul 1.40 pagi itu disedari oleh ahli jawatankuasa masjid berdekatan yang pergi ke rumah tersebut untuk membuat pemeriksaan selepas menerima aduan berhubung satu pasangan bukan muhrim yang bersekedudukan.

Sebaik sampai di depan rumah, salah seorang daripada lima ahli jawatankuasa masjid yang mendapat tauliah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) itu mengetuk pintu yang pada awalnya tidak dibuka.


ANAK panah menunjukkan tempat mangsa terjatuh dari tingkat lima di Gombak semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Supritendan Rosly Hassan berkata, setelah bebe…