mereka yang sudi

Tuesday, June 29

kerana masa....

Satu hari adik korang yg sekolah tadika cakap:
“Bang2..saya telah rugi…”

Tentu korang boleh imagine berapakah kadar kerugian adik korangkan?
-10 sen?
-100 sen?
-1000 sen?

Tapi kalau bapak korang pulak cakap:
“Wahai anakku, bapakmu telah rugi…”

Tentu korang boleh imagine berapakah kadar kerugian bapak korangkan?
-1 ribu?
-10 ribu?
-100 ribu?

Dan macamana pulak kalau majikan korang pulak cakap:

“Wahai para pekerjaku, boss telah rugi…”
Tentu korang boleh imagine berapakah kadar kerugian boss korangkan?
-1 juta?
-10 juta?
-100 juta?

Apatah lagi kalau Kerajaan kita NAJIB pulak cakap

“Wahai rakyakku sekalian, Negara kita Malaysia telah rugi…”
Tentu korang boleh imagine berapakah kadar kerugian kerajaan kitakan?
1 bilion?
10 bilon?
100 bilon?

Dan, cuba tuan2 dan puan yg aku muliakan, fikir dengan kepala kita,
Bila Raja segala manusia, Allah berfirman (cakap):

“SEMUA MANUSIA DALAM KERUGIAN!”

boleh korang imagine berapakah kadar kerugian itu?
Rugi di akhirat,: dunia dan seisi-isinya pun tak boleh nak nilai…Nauzubillah!

KENAPA MANUSIA RUGI?
Kerana Harta?
Kerana bisness..?
Kerana membayar cukai kepada LHDN?
Kerana terlepas tengok siaran langsung piala dunia?
Kerana tak update isu2 semasa?

Jawapan:
KERANA …MASA! …MASA!



***************************



1. Demi Masa!

2. Sesungguhnya manusia itu Dalam kerugian -

3. Kecuali orang-orang Yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan Dengan kebenaran serta berpesan-pesan Dengan sabar.


*******************************

sekitar bulan Ramadhan tahun lalu , dikurniakan ALLAH untuk menjejakkan kaki ke Bumi Mekah dan Madinah untuk mengerjakan umrah...

ketikamana berada di Madinah , saya telah dijemput bersama-sama 3 rakan yang lain(jumlah jemaah hampir 42 orang) untuk menjadi tetamu kepada AL ALLAMAH ALHABIB ZAIN ZAINULABIDIN

العلامه الاعيهة إلى الله الحبيب زينا العابدين باعلوي

merupakan waris berketurunan Nabi SAW , yang juga merupakan pengarang kitab

'' الأجوبة الغالية في عقيدة الفرقة الناجية ''

dalam pertemuan tersebut...Syeikhuna memanggil saya dengan nama 'Rusli"...(dalam kelompok Arab lebih mudah memanggil saya dengan nama tersebut).

kata-kata Syeikhuna selepas membacakan ayat tadi kepada saya :
'Ya Rusli , aku hendak memberi peringatan kepada kamu....saya ketika itu hanya memandang tepat wajahNYA...

ketahuilah olehmu bahawa setiap manusia dibumi ini dalam kerugiaan.....(xkira sape2,janji hidup lagi dan bukan mayat ..tp mayat hidup termasuk..huhu)

semuanya rugi kecuali 4 perkara ada padanya....

1-orang beriman - yang mengakui tiada Tuhan selain ALLAH ,beserta rukun2 iman yang lain....
TAPI.....
mereka juga rugi jika beriman semata-mata......
maka hendaklah diikuti dengan perkara yang kedua iaitu

2 - beramal soleh - ye...setelah beriman , hendaklah kita melakukan amalan2 yang soleh bagi mempertingkatkan ketaqwaan kita....

TAPI.....

orang yang ade iman dan beramal soleh pun masih dalam kelompok yang rugi...kerana iman dan amalnya hanya untuk dirinya semata...maka hendaklah disusuli dengan peringkat seterusnya.....

3- berpesan-pesan Dengan kebenaran -yaitu menyampaikan kepada orang lain tentang keimanan dan amalan-amalan soleh(bukan cerita kehebatan amalan sendiri)
juga termasuk kat sini ialah amar ma'ruf....sepertimana yang kita tahu...agama kita agama nasihat..jadi perlulah kita saling ingat mengingati dan menambah amalan kita .......dan perkara ini memang dilakukan kebanyakan orang...ye la...sape taknak kebaikan.....

disambung oleh Syeikhuna semuala.....TAPI....orang ini masih rugi selagimana tidak melangkapkan dengan ciri yang satu lagi iaitu....


4-berpesan-pesan Dengan sabar -apabila kita menyeru orang melakukan kebaikan...maka kita juga akan melakukan 'nahi munkar'...memang diakui...nahi mungkar ini memang akan menerima tentangan samada kaum bukan beragama seperti kita dan juga tentangan dari orang yang dalam IC nya tertulis ISLAM.....
mencegah kemungkaran memang memerlukan kesabaran.....


begitulah pesanan SYEIHUNA



...dan ditambah sedikit melalui pemahaman saya yang cetek ini.....bila merenung kembali kepada kalam Syeikh tersebut,saya terfikir...kat mana nak realisasikan amal ma'ruf nahi mungkar ini.....


tercetus dicelah2 pemikiran ini...nak taknak...kena ada DAULAH ISLAMIYAH balik.....baru leh jalankan syariat ALLAH secara menyeluruh....

Tapi sekarang ni Wala' dah diberikan kar Amerika dan PBB...cane ek????

tapi ALLAH dah berfirman:


ولن يجعل الله الكافرين على المؤمنين سبيلا


**********************

jadi kena gak tegakkan kembali daulah islam kembali....

dalam masa sekarang ni...kemampuan kita adalah mendapatkan negara-negara islam....memang kebanyakan negara mengaku negara islam...tapi adakah pelaksanaan syariat islam dapat dilaksanakan?????
tepuk dada tanya iman....

jadi fikiran terus berfikir cara melaksanakan dan merealisasi 'amal ma'ruf nahi mungkar'
dalam konsep sebagai pelajar...tempat @ medium terbaik adalah dengan melaksanakannya didalam persatuan...ye...inilah medan untuk melakukan
"AMAL MA"RUF NAHI MUNGKAR'
ye..dalam persatuan inilah kita menyeru kepada setiap ahli agar mengikut perundangan ALLAH dalam setiap hal....juga melatih kita sabar dalam mehnah dan tribulasi dari pihak-pihak yang ingin melihat islam tidak ditempat sepatutnya........

***************************************

p/s-lihatlah kembali...ke mana arah penggunaan masa kita...adkah bermanfaat @........
makin rapat dengan tuhan @..........
makin bertambah amalan @...........



********************************



Ni adalah sebahagian lirik lagu raihan:

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh
Ah...
Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran…
Ah...


sebagai seorang yang dhaif,saya menasihati diri saya sendiri agar mempergunakan masa ke arah mendekatkan diri dengan pencipta dan menyelusuri jalan-jalan pejuang AgamaNya....

'bukan kita yang mulakan...jangan kita jadi pengakhiran"dalam meneruskan perjuangan Baginda SAW.....


Munajatku :

YA ALLAH,AKU WAKAFKAN DIRI INI KEJALANMU....

TERIMALAH AKU MENJADI TENTERA AGAMAMU....




diri yang sangat lemah....


ROSLIZAN BIN MOHD YUSOF...





No comments: