PMRAM dan Akta Pertubuhan 1966

Salam Bai’ah,

PMRAM selamanya tidak boleh dinafikan hak kewujudannya oleh kerajaan Malaysia, malah tidak boleh langsung mengambil sebarang tindakan yang berkait dengan undang-undang atau Perlembagaan Persekutuan. Hujah saya adalah hal yang berkait dengan AKTA PERTUBUHAN 1966 (AKTA 335).


Di bawah akta ini, iaitu kuasa menteri (menteri yang berkuasa dengan akta ini) adalah boleh membatalkan mana-mana pertubuhan yang dianggap telah menyalahi undang-undang Negara. Seksyen 5(1); iaitu yang berbunyi,

5.Kuasa Menteri mengisytiharkan pertubuhan sebagai menyalahi undang-undang.

(1) maka adalah sah di sisi undang-undang bagi Menteri, menurut budibicaranya yang muthlak, dengan jalan perintah, mengisytiharkan sebagai menyalahi undang-undang mana-mana pertubuhan, cawangan atau peingkat atau jenis pertubuhan yang pada pendapatnya, adalah atau sedang digunakan bagi maksud yang memudaratkan atau yang bertentangan dengan kepentingan keselamatan Persekutuan atau mana-mana tempat di dalamnya, ketenteraman awam atau akhlak.

Maka, anda sudah fahami mengikut seksyen tersebut bahawa Menteri yang berkaitan mempunyai kuasa multak terhadap pertubuhan mana-mana yang melanggari akta maka boleh dimansuhkan mengikut kuasa menteri.

Adakah PMRAM juga termasuk di bawah akta ini?

Semestinya anda tahu jawapanya.

Maka pertubuhan tersebut di bawah seksyen ini mestilah selari dengan Seksyen 4 (Akta 335)

Iaitu perkara yang menyebut Pertubuhan disifat ditubuhkan di dalam persekutuan.


Nah. sekarang ketahuilah bahawa PMRAM tidak sama sekali akan boleh dimansuhkan pertubuhannya dengan kuasa Menteri kerajaan Malaysia, yang berkuasa pada pertubuhan ini adalah Menteri di Mesir di bawah Kementerian kemasyarakatan kerajaan Republik Arab Mesir.

Atas fakta inilah, PMRAM tidak diharamkan sama sekali walupun perkara tersebut telah dibawa di dalam Mesyuarat Agung Umno pada beberapa tahun yang lalu. Mungkin saudara yang membawa usul berkenaan tidak baca dan tidak mendalami undang-undang negara.

PMRAM salah satu pertubuhan yang bukan sifatkan pertubuhan dalam persekutuan.

Fakta saya ialah pada seksyen 4 (a)(b)(c)(d) yang menyebutkan sifat-sifat pertubuhan yang terkeluar dari bidang kuasa akta ini; yang berbunyi;

(a) Ia disusun dan menjalankan gerakannya semata-mata di luar Persekutuan; dan

(b) Tiada apa-apa jua pejabat, tempat urusan atau tempat mesyuarat diselenggarakan atau digunakan di dalam Persekutuan oleh pertubuhan itu atau oleh sesiapa jua bagi pihaknya; dan

(c) Tiada apa-apa daftar mengenai semua atau mana-mana daripada anggota pertubuhan itu disimpan di dalam Persekutuan dan

(d) Tiada apa-apa yuran dipungut atau diminta di dalam Persekutuan oleh pertubuhan itu atau oleh sesiapa jua bagi pihaknya.

Maka jelas lagi bersuluh PMRAM tidak berkait dengan sebarang akta ini,

Saya menjelaskan,

pada seksyen 4 (a)(b)(c)(d) akta 335 yang telah disebut diatas

Seksyen 4 (a) : Bahawa PMRAM hanya semata-mata bergerak dan beroperasi di Mesir.

Seksyen 4 (b) : Pihak PMRAM tiada sebarang pejabat untuk beroperasi di Malaysia.

Seksyen 4 (c) : Tiada sebarang dokumen yang berkaitan PMRAM disimpan di Malaysia.

Seksyen 4 (d) : PMRAM tiada langsung membuat sebarang kutipan yuran keahlian di Malaysia melali cara wakil atau selainnya.

Maka dengan huraian ini, moga-moga mahasiswa-mahasiswi yang berada di Mesir dapat penerangan yang jelas berkenaan PMRAM adalah pertubuhan yang sah dan tidak diragui dan selamanya tidak boleh diragui oleh Kerajaan Malaysia kerana berpandukan akta di atas, melainkan akta tersebut di pinda (sama ada dimansuhkan,di tambah, dipotong dsb).

Pejuang keadilan undang-undang


Halis fansuri

Fakulti Syariah Dan Undang-Undang

University Al-Azhar As-Syarief

*RUJUKAN;

#Perlembagaan Persekutuan [Hingga Jun 2009]
#Kamus Undang-Undang [ILBS]
#Undang-Undang Am Malaysia Jilid i,ii,iii,iv

sumber -(halis fansuri)

Comments

Anonymous said…
salam..

didoakan semoga saudara roslizan sihat sejahtera.

berkaitan isu ini ingin sy ingin bg pndangan:

1. Betul PMRAM didaftarkan dibawah kementerian kemasyarakatan Mesir. akan tetapi tiada jaminan oleh dr kerajaan Mesir bahawa PMRAM tidak boleh dibatalkan pendaftarannya. So perkara ini tidak mustihal jika PMRAM dapat dibubarkan.

2. Pada hemat sy, pembatalan ini boleh berlaku jika kerajaan Malaysia kehendaki. Ini kerana kuasa diplomasi diantara 2 negara iaitu Malaysia dan Mesir amat berpengaruh berbanding diplomasi diantara PMRAM dgn kerajaan Mesir. Lantikan Presidan PMRAM bukan memerlukan pengesahan dr kerajaan Mesir seperti Duta. Contohnya dlm isu kuttub sittah pn, jika btul PMRAM berpengaruh kenapa tidak diteruskan dibuat di Azhar?

tq.wassalam.
halisfansuri said…
salam,
harap sdr 'anonymous' sht sejahtera,

1.Terciptanya PMRAM atas keperluan mahasiswa dan juga keperluan kerajaan Mesir sendiri, pihak keamanan Mesir memerlukan pertubuhan rasmi bagi hal yg berkaitan keamanan masyarakat asing di Mesir, bukan hanya mahasiswa Malaysia berhajat kepada penubuhan PMRAM.

kedutaan Malaysia bertapak pada tahun 1960, walaupun sudah wujud kedutaan, pihak keamananan Mesir masih berurusan secara rasmi dan tidak rasmi dengan PMRAM. ini kerana mereka sangat mengetahui bahawa PMRAM pertubuhan yang SAH disisi kerajaa mereka.

saya hanya berkeyakinan PMRAM akan dibubarkan oleh kerajaan Mesir apabila PMRAM melibatkan hubungan rasmi bersama parti-parti politik Mesir.PMRAM adalah NGO.jadi, tidak timbul soal PMRAM akan dibubarkan oleh kerajaan Mesir.


2.saya cukup hairan, kenapa mesti timbul kerajaan Malaysia boleh membatalkan PMRAM jika mereka kehendaki, cuba kita tukar soalan, kenapa mesti PMRAM dibatalkan oleh kerajaan Malaysia?
hubungan PMRAM cukup baik dengan kerajaan Malaysia, tahun 1965, PMRAM mendapat kujung hormat oleh DYMM Seri paduka baginda Yang DiPertuan Agong, juga PMRAM menjalinkan hubungan akrab bersama YAB Tun Abd Razak yang menjadi Menteri Penerangan dan diplomasi rasmi bersama Menteri Pelajaran.

kenapa kerajaan Malaysia menghendaki PMRAM dibatalkan mesti dijawab dan direnung..

-Soal lantikan presiden dan duta, akhi, jangan samakan sebuah pertubuhan NGO dan KEDUTAAN, nama pun NGO, tiada kaitan hubungan rasmi kerajaan, DUTA kan kerajaan, semestinya berkait juga dengan kerajaan.semestinya perlantikan dan hubungan kedutaan antara 2 buah negara itu terikat dan wujud diplomasi yg berkaitan dengan undang-undang antarabangsa.

-PMRAM tidak pernah mendabik dada sebagai pertubuhan yang berpengaruh, pihak tertentu telah menggunakan letterhead safarah utk proses pembatalan dewan, semestinya fahaman pihak ACC bahawa arahan tersebut lebih besar dan sedikt sebanyak mempengaruhi dlm membuat kputusan utk membtalkan dewan. PMRAM hanya mampu utk menjelaskan bhw apa yg trkandung di dlm surat trsebut adlh tidak benar.tuduhan yg mengecewakan.
Soal tempat tidak menjadi masalah pokok buat PMRAM, mslah UTAMA ialah knp mesti dibatalkan dan paling mengecewakan lagi tuduhan yg tidak berasas tanpa bukti.

*nota- kupasan saya mengenai PMRAM dan Akta Pertubuhan di atas ialah huraian mengenai kuasa menteri di Malaysia tidak punyai autoriti penuh untuk membatalkan pertubuhan NGO PMRAM.
jika betul kedutaan berkuasa, rasanya dah lama mereka batalkan.

trm ksh ats pandangan,

halis fansuri,
www.halisfansuri.wordpress.com

Popular posts from this blog

Sajak Perjuangan - RASULULLAH SUNGGUH MULIA

نموذج خطة الدرس اليومية لمادة اللغة العربية للصف الأول

Mengetuk Pintu-pintu Pertolongan Allah